Skidåkning i Grekland på berget Parnassos

Freja, dottern, 8 år och jag, 41 år, åkte till Grekland för att åka skidor på berget Parnassos cirka 3 timmars bilfärd från Aten.

Parnassos är 2500 m högt, och kallas även Parnassen av bl.a. klassiska humanister. Berget Parnassos är berömt p.g.a dess koppling till Oraklet i Delphi som ligger på en utlöpare till berget Parnassos.

Jag besökte Delphi och Parnassos sist för 22 år sedan och bodde då hos släktingar i den vackert belägna bergsbyn Arachova som ligger på nästan 1000 m.ö.h. Arachova har byggnader från 1700 talet.

Arachova från Atenhållet Gata i Arachova och i bakgrunden Parnassos Arachova till vänster och Delphi och havet i bakgrunden till höger

Min "farbror" ordnade att jag fick följa med en herde och hans 10-åriga son upp till Parnassos topp där han hade sina får och getter på 2500 m.ö.h. Vi åkte iväg i gryningen och kom efter 30 minuters bilkörning upp alldeles intill den dåvarande skidanläggningen på 2000 m.ö.h. Detta var i augusti 1978 och skidanläggningen var stängd. Herden hade sin mula där. Vi lastade på våra sovsäckar och mat på mulan och gick över berget till en platå på 2400 m.ö.h. där vi fann djuren och herdens lilla stenhydda strax nedanför Parnassos topp. Det fanns snöfläckar kvar här och där.

Herden handmjölkade sina får och getter. Totalt hade han 200 får och 200 getter. Därefter gjorde han får- och getost genom att värma upp mjölken över öppen eld och lägga i löpe så att mjölken ystades. Vi gick upp på toppen av Parnassos och tittade på utsikten som var bedövande. Legenden säger att man på natten skall kunna se ljusen från Konstantinopel från Parnassos topp. Uppe på toppen fanns och en enkel inskription om att en av de sista striderna mellan partisaner och regeringssoldater skedde här under grekiska inbördeskriget 1947-49.

Senare på eftermiddan kom herdens fru upp till oss och på kvällen satt vi på fårfällar runt den öppna elden och stekte ägg och korv, och åt ost och bröd och berättade historier. En annan herde kom förbi och tittade in en stund men gav sig iväg, han sa att det var för mycket folk. Vi sov i sovsäckar på fårfällar med den färska osten silandes i dukar och droppandes i hyddan. Ute var det kallt.

Jag tänkte då som 19-åring att det skulle vara kul att åka skidor här någon gång på vintern.

Nu har det gått 22 år och jag är tillbaka. Det är februari 2001 och massor av snö däruppe. Det har jag sett genom webbkameran som man kan titta på genom Internet.


Fterolaka februari 2001

Arachova har utvecklats sen dess byn är full av hotell, restauranger, chicka espressobarer, skiduthyrningar, skidshoppar etc.

Vi hade åkt upp med min onkel och hans fru som hade varit mycket i Arachova och skidorten på Parnassos med sin nu vuxne son. I Arachova bodde vi på ett litet pensionat kallat Petrino, tel +30 267 313 84, fax +30 267 32663

Priset låg på mellan 600 och 900 kr natten för ett dubbelrum med frukost beroende på om det är en helg eller vardag. På helgerna kommer alla atenarna upp för att åka skidor.

Vägen upp är underskön från ett kargt område som övergår i tät skog med ståtliga granar ända upp till 2000 m.ö.h där trädgränsen går, där blir också snön mer kompakt.

Liftkortet kostar 75 till 100 kr om dagen för vuxna. Barn är gratis. Skidhyran ligger på cirka 100 kr om dagen för en komplett utrustning inkl. pjäxor. Skidor finns att hyra hela från vägen från Aten ända upp till liftarna.

Första dagen åkte vi skidor i Fterolaka som har 5 liftar eftersom den stora delen av skidområdet Kellaria var stängt p.g.a. för mycket vind. Fterolaka och Kellaria hänger ihop liftmässigt. Det finns totalt 13 liftar. Släpliftar och 2,3 och 4 stolsliftar och en ägglift.

Pistkarta Fterolaka och Kellaria

Det var bra att åka i Fterolaka första dagen eftersom Freja behövde tränas. Solen sken och vi var i lä. Backarna var ganska snälla men branta i börja. Trevlig restaurang med stor öppen spis och glasad veranda att titta på skidåkarna.Freja i Fterolaka


Hercules i Fterolaka


Kellaria -2 C


Aten +20 C

Andra dagen var Kellaria öppen. Vi åkte med äggliften upp till huvudområdet där alla liftarna utgår ifrån. Kellaria ligger som i en gryta med en sida öppen. Kellaria har snälla backar i mitten och branta mot sidorna. Backarna är svarta, röda och mörkblåa. Utom i Fterolaka där det fanns en blå backe. Det var gått om snö men den var hårdpackad och det var kallt minusgrader och sol. Kellaria har ett jättecentrum med café,bar, restaurang och grill som man kan sitta och betrakta skidåkarna ifrån.

Skidåkningen är helt klart bra och varierad man kan lätt slå ihjäl några dagar här och skulle det vara dåligt väder någon dag kan man åka till Delphi cirka 7 km från Arachova och titta på en ytterst intressant antik kultplats och museeum och sedan ytterligare några kilometer ner så kommer man till havet och byn Krisa vid Korintiska viken. Nere i Aten var det 20 grader på dagen och jag antar att det är liknande temperaturen vid Krisa.

I mars 2001 hade DN en artikel om Parnassos och skidåkningen där.


Hercules Dalianis, 2 april 2001